niedziela, 22 kwietnia 2018

Pierogi z farszem kaszanym.



Do zrobienia pierogów użyłam farszu z parzonej kaszy gryczanej z mięsem.


Składniki:

mąka Typ-500 poznańska 0,5 kg
sól 1 płaska łyżeczka
masło 50 g
1 żółtko kurzego jajka
jajka kurze 2 szt.
gorąca woda 100 ml
farsz z parzonej kaszy gryczanej z mięsem

Wykonanie:

Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło i zagniatamy składniki. Wbijamy jajka i dodajemy żółtko, wyrabiamy. Podczas wyrabiania dolewamy stopniowo gorącą wodę. Po dolaniu wody wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na pół godziny żeby odpoczęło. W międzyczasie parzymy kaszę gryczaną z ugotowanym, pokrojonym w kostkę mięsem. Po okresie odpoczynku ciasta wałkujemy go na cienki prostokątny placek o grubości około 2-3 mm. Na brzeg placka układamy farsz, jedną małą łyżeczkę na jeden pierog. Ułożony farsz przykrywamy ciastem, uciskamy delikatnie na około każdego miejsca z farszem i maszynką do pierogów wycinamy pierogi. I tak robimy kolejne pierogi do wykończenia ciasta. Zrobione pierogi układamy na oprószonej mąką desce. W międzyczasie zagotowujemy osoloną wodę i wkładamy pierogi łyżką cedzakową do wrzącej wody. Gotujemy 10 minut od momentu wypłynięcia pierogów do góry. Podczas gotowania się pierogów smażymy na patelni cebulę do jej ładnego zeszklenia. Ugotowane pierogi podajemy okraszone cebulką z tłuszczem.




















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz