piątek, 27 kwietnia 2018

Paszteciki barowe.



Paszteciki barowe to doskonały dodatek do czerwonego barszczu lub rosołu. Polecam.

Składniki:

Ciasto
farsz
jajko kurze do posmarowania
czarnuszka do posypania

Ciasto:

Składniki:

40 g świeżych drożdży lub 16 g suchych
mąka poznańska typ 500 - 4 szklanki
3 łyżeczki cukru
płaska łyżeczka soli
8 łyżek oleju
1 szklanka ciepłego mleka

Wykonanie ciasta:






Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.

Farsz:

Składniki:

porcja rosołowa z kaczki (korpus) 2 szt.
wątróbki z gęsi 40 dag
serca drobiowe 50 dag
por 10 cm
marchew 1 szt.
seler mały 1 szt.
pietruszka korzeń 1 szt.
pieczarki 2 szt.
ziele angielskie 4-5 szt.
liść laurowy 5 szt.

Przyprawy:

pieprz ziołowy 1 łyżeczka
pieprz czarny 1 łyżeczka
sól 1 łyżka
czosnek granulowany 1 łyżeczka
gałka muszkatołowa 1 szt. starta
zioła prowansalskie 1 łyżeczka
majeranek 2 łyżki


Wykonanie farszu:







Wątróbkę czyścimy z błon i żył, kroimy w kawałki, moczymy w kilku wodach zimnych. Porcje rosołowe i serca drobiowe czyścimy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Podczas gotowania zdejmujemy szumowiny, dodajemy seler, pietruszkę, marchew, por, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy do miękkości mięs około 60 minut. Gorącym wywarem zalewamy wątróbkę i parzymy ją pod przykryciem 15 minut. Ugotowane korpusy, serca z warzywami i sparzoną wątróbkę studzimy, korpusy obieramy z mięsa i razem z sercami, wątróbkami i warzywami przepuszczamy przez sito 2 mm.

Wykonanie pasztecików:

Z ciasta wałkujemy placek o grubości około 5 mm. Nakładamy wzdłuż placka przygotowany farsz, zwijamy placek jednym obrotem, odcinamy od placka. W zwiniętym placku zagniatamy końce ciasta i zawijamy pod spód. Tak przygotowany baton układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tniemy na 5 centymetrowe kawałki, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Upieczone paszteciki studzimy na kratce. Podajemy z czerwonym barszczem lub rosołem.









Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz