Tradycyjny mielony podany z młodymi ziemniakami i mizerią z ogórków.
Składniki:
mięso wieprzowe, mielone z łopatki 1 kg
ziemniaki 8 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
pieprz ziołowy do smaku
majeranek do smaku
czosnek 3 ząbki
cebula połowa
jajka kurze 2 szt
ogórek świeży 8 szt.
śmietana 12% 150 ml
natka pietruszki
koper
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Wypłukane, osuszone mięso mielimy razem z czosnkiem i cebulą, doprawiamy solą, majerankiem i pieprzem do smaku, wbijamy jajka i wyrabiamy farsz do odpowiedniej kleistości. Z farszu formujemy kotlety i układamy na rozgrzanej z tłuszczem patelni. Smażymy kotlety z obu stron na rumiany kolor, kilkakrotnie przewracamy kotlety podczas smażenia. W między czasie obieramy ziemniaki, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Obieramy ogórki ze skórki, kroimy w plasterki i robimy mizerię, doprawiamy solą, bazylią i pieprzem do smaku, dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki i koper, śmietanę i mieszamy wszystkie składniki. Gdy kotlety usmażą się wykładamy je na talerze, dodajemy ziemniaki, posypujemy koprem i mizerię.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz