Bardzo smaczna i pożywna zupa krupnik, ugotowana na żeberkach wieprzowych.
Składniki:
żeberka wieprzowe 30 dag
ziemniaki 1 szt.
kasza jęczmienna perłowa 10 dag.
suszona włoszczyzna 1 czubata łyżka
marchew połowa
domowa pasta rosołowa 1 łyżka (lub 1 kostka rosołowa kupna)
por 10 cm. pokrojony w plastry
liść laurowy 2 szt
ziele angielskie 5-6 ziaren
sól
pieprz ziołowy
zielenina (natka pietruszki do posypania)
woda 1 litr
Wykonanie:
Umyte żeberka zalewamy zimną wodą, zagotowujemy, zbieramy szumowinę. Po zebraniu szumowiny dodajemy domową pastę rosołową, liście laurowe, ziele angielskie, sól i kaszę. Gotujemy około 40 minut. Gdy mięso będzie odchodzić od kości, wyjmujemy je z garnka, studzimy, oddzielamy od kości, kroimy w kostkę i dodajemy z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, marchewką, suszoną włoszczyzną, pokrojonym porem. Gotujemy jeszcze około 15 minut, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy do smaku i kończymy gotowanie. Zupę wlewamy do talerza, posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz