środa, 4 kwietnia 2018

Przystawka z galarety drobiowej.



Idealna przystawka na przyjęcia. Polecam.

Składniki:

ćwiartki z kurczaka 1 szt.
filet cały z kurczaka połowa
jajko kurze ugotowane na twardo 1 szt.
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie 5 ziaren
żelatyna 1/2 op. na 1 litr wywaru
sól
pieprz ziołowy
pasta rosołowa 1 łyżka
cytryna 1 szt.
sałata 4 liście
natka pietruszki

Wykonanie:

Ćwiartki i filet z kurczaka czyścimy, myjemy i gotujemy w 1 litrze wody z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pastą rosołową, doprawioną solą i pieprzem 30 minut, do miękkości mięs. Po ugotowaniu wyjmujemy z garnka, studzimy i oddzielamy mięso od kości. Mięso kroimy w kostkę 1 cm/1 cm. Wywar przecedzamy przez sitko, doprowadzamy do wrzenia, rozpuszczamy w nim żelatynę, studzimy. Z pokrojonego mięsa i plasterków jajka układamy w foremkach pierwszą warstwę, zalewamy ostudzoną żelatyną, wstawiamy na kilka minut do lodówki. Po kilku minutach nakładamy kolejną warstwę z mięsa i zalewamy żelatyną, wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie zamaczamy każdą foremkę z galaretą w gorącej wodzie na kilkanaście sekund, przykrywamy talerzykiem i przewracamy do góry dnem, galaretka pięknie wyjdzie nam na talerzyk. Galaretki układamy na rozłożone na półmisku liście sałaty, dekorujemy plastrami cytryny i natką pietruszki.






Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz