sobota, 14 kwietnia 2018

Łopatka wieprzowa, parzona, kanapkowa.



Bardzo smaczna wędlina z galaretką, lekko pikantna.


Surowiec:

Mięso I klasy (chude z łopatki) - 61 dag
Mięso II klasy (z łopatki, ścinki ze schabu) - 94 dag

Przyprawy na 1,55 kg mięsa:

peklosól 28 g
sos sojowy 4 łyżki
papryka ostra 2 g   
papryka słodka 2 g
pieprz czarny 3 g
czosnek 4 g
żelatyna 4 łyżki
woda 300 ml
osłonka barierowa (termokurczliwa)

Wykonanie:

Łopatkę czyścimy, myjemy w bieżącej wodzie, osuszamy papierowymi ręczniczkami, tniemy na
kawałki o wielkości około 3 cm/3 cm. Kawałki łopatki wkładamy do większej miski, dodajemy sól
peklową i sos sojowy, dokładnie mieszamy kilka minut. Wymieszane kawałki łopatki umieszczamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po 24 godzinach proponuję jeszcze raz wymieszać. Po okresie peklowania dodajemy żelatynę i pozostałe suche przyprawy wymieszane w zimnej wodzie. Dokładnie mieszamy około 10 minut. Wymieszanym farszem napełniamy osłonkę barierową, masujemy w celu pozbawienia miejsc z powietrzem. Zawiązujemy ścisło. W między czasie nagrzewamy wodę do 80 stopni Celsjusza, wkładamy baton i parzymy 1,5 godziny w temperaturze 75 stopni Celsjusza. Po procesie parzenia studzimy baton 15 minut w zimnej wodzie. Po ostudzeniu w zimnej wodzie wieszamy w pozycji pionowej, lub sprasować umieszczając pomiędzy dwie deseczki obwiązane ścisło sznurkiem, i poddajemy dalszemu chłodzeniu do temperatury poniżej 15 stopni Celsjusza. Przechowujemy w lodówce.












Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz