Klasyczny sos boloński podany z makaronem spaghetti, serem i bazylią.
Składniki:
mięso mielone, wieprzowe 50 dag
boczek wędzony 10 dag
pieczarki 50 dag
pomidory rzymskie 50 dag
koncentrat pomidorowy 20 dag
marchew 1 szt. duża
seler (korzeń) połowa
cebula 1 szt.
por 10 cm
czosnek 2 ząbki (duże)
oliwa 3-4 łyżki
liść laurowy 3-4 szt.
sól
cukier
pieprz
woda 500 ml
włoskie wytrawne wino 200 ml
makaron spaghetti 50 dag
świeża bazylia
natka pietruszki
żółty ser
Wykonanie:
Wszystkie warzywa myjemy, osuszamy. Marchew, pietruszkę i seler obieramy ze skórki i trzemy na dużych oczkach. Cebulę i por kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i wkładamy wszystkie przygotowane warzywa, dusimy pod przykryciem. Uduszone warzywa przekładamy do garnka a na patelni podsmażamy boczek pokrojony w kostkę i mielone mięso. Gdy mięso z boczkiem się podsmaży dodajemy je do garnka z duszącymi się warzywami. W między czasie myjemy i kroimy pomidory w kostkę, czosnek także drobniutko kroimy i dodajemy razem z koncentratem pomidorowym, pokrojoną natką pietruszki i bazylią do garnka, podlewamy winem i wodą i dusimy około godziny. W trakcie duszenia próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy. Gotowy sos podajemy z ugotowanym makaronem spaghetti, startym żółtym serem i świeżą bazylią.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz