Usmażone kotlety schabowe podane z ziemniakami i surówką z pomidorów, cebuli i śmietany.
Składniki:
schab 2 plastry
bułka tarta
jajka 2 szt.
tłuszcz do smażenia
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
pieprz ziołowy do smaku
ziemniaki 4 szt.
pomidory lima 3 szt.
cebula 1 szt.
śmietana 18% 2 łyżki
Wykonanie:
Surówka z pomidorów, cebuli i śmietany:
Wymyte pomidory i cebulę kroimy w kostkę, doprawiamy pieprzem ziołowym i solą, dodajemy 2 łyżki śmietany, mieszamy.
Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa, doprawiamy pieprzami i solą. Panierujemy w bułce tartej i roztrzepanym jajku. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem, smażymy kotlety na rumiany kolor z obu stron. W między czasie gdy smażą się kotlety, gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki, gdy ziemniaki się ugotują odlewamy je z wody, odparowujemy. Usmażone kotlety podajemy z ziemniakami i surówką z pomidorów, cebuli i śmietany..
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz