czwartek, 30 sierpnia 2018
Placki kartoflane.
Zawsze smaczne, chrupiące ziemniaczane placki.
Składniki:
ziemniaki 5 szt. duże
sól do smaku
majeranek 1 łyżka
pieprz ziołowy do smaku
jajka kurze 2 szt.
mąka pszenna
olej do smażenia
Wykonanie:
Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę. Doprawiamy pieprzem, solą i majerankiem, dodajemy jajka i mąkę, mieszamy. Ciasto odstawiamy na 30 minut żeby odpoczęło. Po tym czasie smażymy na gorącym oleju na rumiany kolor z obu stron. Usmażone placki osączamy z tłuszczu na papierowych ręczniczkach. Jeżeli ktoś lubi, podajemy z kwaśną śmietaną.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz