sobota, 15 września 2018

Ciasto W-Z (wuzetka).



Ciasto W-Z (wuzetka), to ciasto składające się z dwóch kakaowych blatów biszkoptowych przełożonych powidłami śliwkowymi i bitą śmietaną, górna część ciasta polana jest polewą czekoladową i ozdobiona kleksami z bitej śmietany. Ciasto wykonałam według przepisu ze strony kwestia smaku.


Składniki:

Biszkopt:

jajka kurze 7 szt.
kakao 2/3 szklanki (szklanka 250 ml)
mąka pszenna 2/3 szklanki (szklanka 250 ml)
cukier 1 szklanka

Bita śmietana:

śmietana 36% bardzo schłodzona 1 litr
cukier puder 1/3 szklanki
śmietan-fix 2 opakowania

Opcjonalnie:

powidła śliwkowe 250 g
herbata z sokiem limonki do nasączenia

Polewa czekoladowa:

śmietana 30% 200 ml
czekolada mleczna 200 g

Wykonanie:

Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Podczas ubijania dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksujemy. Miksujemy około 3 minuty aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Miksujemy dalej dodając stopniowo po jednym żółtku i po dodaniu żółtek ubijamy jeszcze około 2-3 minuty do momentu aż masa zrobi się bardzo puszysta. Mąkę z kakao mieszamy i przesiewamy dodając stopniowo do masy w 3-4 kolejnych odstępach mieszając powoli patką, tak żeby nie naruszyć struktury ubitej masy. Gotową masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (25x37 cm). Formę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 170 stopni Celsjusza i pieczemy około 30 minut. Po upieczeniu studzimy i ostudzony biszkopt przekrajemy na dwa blaty. Spodni blat nasączamy herbatą z limonką (8-10 łyżek) i rozsmarowujemy na nim powidła śliwkowe.

Bita śmietana:

Bardzo schłodzoną śmietanę 36% ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, pod koniec dodajemy śmietan-fix. Ubitą śmietanę wykładamy na wyłożonej warstwie powideł. Warstwę spodnią przykrywamy drugim biszkoptem, nasączamy go herbatą z limonką.

Polewa czekoladowa:

Śmietanę zagotowujemy w garnczku, odstawiamy z ognia i dodajemy połamaną w kosteczki czekoladę. Mieszamy energicznie aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka, jednolita masa. Polewę wykładamy na wierzchnią warstwę biszkoptu. Po równomiernym wyłożeniu masy czekoladowej kroimy ciasto na porcje i dekorujemy kleksami z ubitej śmietany, wyciskanej przez rękaw cukierniczy.



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz