piątek, 14 września 2018

Kaszotto z kiełbasą, wędzonym boczkiem, cebulą i pieczarkami.



Kaszotto z kiełbasą, wędzonym boczkiem, cebulą i pieczarkami, podane z usmażonym na sadzone jajkiem kurzym i pomidorkami.


Składniki:

kasza gryczana 2 szklanki
kasza pęczak 1 szklanka
kasza jęczmienna 1 szklanka
golonki wieprzowe przednie 2 szt.
boczek wędzony 40 dag
kiełbasa podwawelska 1 pętko
cebula 2 szt.
pieczarki większe 4 szt.
sól do smaku
pieprz ziołowy 1 łyżeczka
pieprz czarny 1 łyżeczka
papryka słodka mielona 2 łyżeczki
majeranek 2 łyżki
woda 8 szklanek
pasta rosołowa 2 łyżki lub 2 kupne kostki rosołowe

Wykonanie:

W dwóch litrach wody z dodatkiem pasty rosołowej gotujemy golonki przednie do ich miękkości, około 60-80 minut. Ugotowane golonki studzimy, obieramy z mięsa. Obrane mięso ze skórą kroimy w drobną kostkę. W między czasie na patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek wędzony, kiełbasę, pieczarki i cebulę. Kasze wsypujemy do miski i płuczemy. Do wywaru z gotowanych golonek dodajemy wypłukane kasze, wszystkie suche przyprawy oraz usmażone składniki z patelni. Gotujemy wszystko do momentu kiedy kasze zaczną pęcznieć a wywar gęstnieć. Wtedy kończymy gotowanie i przykrywamy garnek na 30 minut, w tym momencie kasze ładnie nam dojdą. Po tym czasie wszystkie składniki w garnku mieszamy imamy gotowe kaszotto. Kaszotto możemy zaraz po ugotowaniu spożywać, ale także możemy je umieścić w osłonkach termokurczliwych i spożywać je w innym czasie. Kaszotto z osłonek smażymy na patelni. Podczas smażenia wbijamy jajko kurze, układamy połówki pomidorków truskawkowych i smażymy je razem na kaszy na sadzone. Podajemy kaszotto razem z usmażonym jajkiem i pomidorkami.

Pokrojone w kostkę mięso ze skórą z golonek w bulionie.

Wypłukane kasze.

Gotujące się wszystkie składniki.

Po zakończonym gotowaniu czekamy 30 minut aż dojdą kasze.

Kasze po 30 minutach pęcznienia.

Mieszamy wszystkie składniki.

Możemy kaszotto spożywać zaraz po wymieszaniu składników.

Możemy kaszotto umieścić w osłonkach termokurczliwych i spożywać w innym terminie.
Kaszotto z osłonek możemy smażyć na patelni z ulubionymi dodatkami, takimi jak jajko czy pomidorki.



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz