Kaszotto z kiełbasą, wędzonym boczkiem, cebulą i pieczarkami, podane z usmażonym na sadzone jajkiem kurzym i pomidorkami.
Składniki:
kasza gryczana 2 szklanki
kasza pęczak 1 szklanka
kasza jęczmienna 1 szklanka
golonki wieprzowe przednie 2 szt.
boczek wędzony 40 dag
kiełbasa podwawelska 1 pętko
cebula 2 szt.
pieczarki większe 4 szt.
sól do smaku
pieprz ziołowy 1 łyżeczka
pieprz czarny 1 łyżeczka
papryka słodka mielona 2 łyżeczki
majeranek 2 łyżki
woda 8 szklanek
pasta rosołowa 2 łyżki lub 2 kupne kostki rosołowe
Wykonanie:
W dwóch litrach wody z dodatkiem pasty rosołowej gotujemy golonki przednie do ich miękkości, około 60-80 minut. Ugotowane golonki studzimy, obieramy z mięsa. Obrane mięso ze skórą kroimy w drobną kostkę. W między czasie na patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek wędzony, kiełbasę, pieczarki i cebulę. Kasze wsypujemy do miski i płuczemy. Do wywaru z gotowanych golonek dodajemy wypłukane kasze, wszystkie suche przyprawy oraz usmażone składniki z patelni. Gotujemy wszystko do momentu kiedy kasze zaczną pęcznieć a wywar gęstnieć. Wtedy kończymy gotowanie i przykrywamy garnek na 30 minut, w tym momencie kasze ładnie nam dojdą. Po tym czasie wszystkie składniki w garnku mieszamy imamy gotowe kaszotto. Kaszotto możemy zaraz po ugotowaniu spożywać, ale także możemy je umieścić w osłonkach termokurczliwych i spożywać je w innym czasie. Kaszotto z osłonek smażymy na patelni. Podczas smażenia wbijamy jajko kurze, układamy połówki pomidorków truskawkowych i smażymy je razem na kaszy na sadzone. Podajemy kaszotto razem z usmażonym jajkiem i pomidorkami.
Pokrojone w kostkę mięso ze skórą z golonek w bulionie. |
Wypłukane kasze. |
Gotujące się wszystkie składniki. |
Po zakończonym gotowaniu czekamy 30 minut aż dojdą kasze. |
Kasze po 30 minutach pęcznienia. |
Mieszamy wszystkie składniki. |
Możemy kaszotto spożywać zaraz po wymieszaniu składników. |
Możemy kaszotto umieścić w osłonkach termokurczliwych i spożywać w innym terminie.
|
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz