Smaczne ciasto z wykorzystaniem owoców żurawiny z nalewki.
Składniki:
mąka 2,5 szklanki
sól 3/4 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
soda oczyszczona 3/4 łyżeczki
owoce żurawiny 10 czubatych łyżek
jajka kurze 2 szt.
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 16 g
olejek cytrynowy 1 buteleczka
skórka cytryny 1 łyżeczka
olej 1 szklanka 250 ml
mleko 1 szklanka 250 ml
cukier puder do posypania
Wykonanie:
W większej miseczce ucieramy (miksujemy) jajka, cukier, cukier waniliowy, olejek cytrynowy i skórkę cytrynową. Podczas ucierania dodajemy stopniowo olej i po krótkiej chwili mleko. Podczas dodawania wszystkich składników cały czas ucieramy wałkiem lub miksujemy mikserem. W drugiej miseczce mieszamy przesianą mąkę z solą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i stopniowo dodajemy do ucieranej masy cały czas ucierając wałkiem lub miksowania mikserem. Do utartej masy dodajemy owoce żurawiny, mieszamy łyżką. Tak przygotowaną masę wykładamy do posmarowanego margaryną i posypanego bułką tartą prodiża z kominkiem. Masę rozkładamy równomiernie. Pieczemy 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu musimy odczekać 15 minut żeby otworzyć prodiż i wyjąć ciasto. Po wyjęciu ciasta posypujemy go cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz