Kartacze, to kluski zrobione z surowych, tartych i gotowanych ziemniaków. Są bardzo smaczne, nadziewane gotowanym mięsem, zmielonym, okraszone skwarkami z cebulą.
Składniki:
ziemniaki 4 kg
gotowane mięso wieprzowe (zmielone) 70 dag
skrobia ziemniaczana
sól
pieprz
majeranek
pachwina wieprzowa lub boczek 50 dag
cebula 1 szt.
Wykonanie:
Okrasa:
Pokrojoną w kostkę pachwinę lub boczek smażymy na złoty kolor, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, solimy, pieprzymy i dajemy troszkę majeranku. Smażymy aż cebula się zarumieni.
Kartacze:
3 kilogramy ziemniaków obieramy i gotujemy w osolonej wodzie a pozostały kilogram ziemniaków obieramy, płuczemy i trzemy na pulpę, startą pulpę lekko odciskamy przez gazę. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Razem mieszamy solimy do smaku i dodajemy troszkę skrobi ziemniaczanej. Gotowane mięso mielimy, solimy, pieprzymy dodajemy majeranek, dobrze wyrabiamy. Robimy z mięsa małe kulki które będziemy zawijać w rozklepane placki z masy ziemniaczanej. Formujemy kartacze i stopniowo wkładamy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy 3 minuty od wypłynięcia kartaczy do góry. Gotowe kartacze podajemy okraszone skwarkami z cebulką i tłuszczem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz