poniedziałek, 3 września 2018

Placki ziemniaczane z wędzonym boczkiem i cebulą.



Chrupiące placki ziemniaczane z wędzonym boczkiem i cebulą.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
boczek wędzony lub surowy 20 dag
jajko kurze 1 szt.
cebula 1 szt.
majeranek 1 łyżka
sól 1 mała łyżeczka
pieprz czarny pół łyżeczki
pieprz ziołowy pół łyżeczki
mąka pszenna

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy, połowę ziemniaków trzemy na większe wiórka a drugą połowę na drobne wiórki. Pokrojony boczek i cebule smażymy i usmażone studzimy, ostudzone dodajemy do masy ziemniaczanej, wbijamy 1 jajko oraz dodajemy mąkę i wszystkie przyprawy, dobrze wszystko mieszamy (próbujemy smak). Placki smażymy na gorącym oleju z obu stron na rumiany kolor.







Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz