środa, 12 września 2018

Meksykański gulasz cielęcy z fasolą.



Pikantne, wyjątkowo aromatyczne, sycące danie meksykańskie.


Składniki:

cielęcina 1 kg
cebula 3 szt.
papryka czerwona 1 szt.
fasola czerwona z puszki 400 g
fasola biała z puszki 400 g
sól do smaku
pieprz do smaku
kumin do smaku
mielona papryka słodka 1 łyżka
włoszczyzna
pasta rosołowa 2 łyżki
liść laurowy 1-2 szt.
ziele angielskie 6-8 ziaren
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
ostry sos z papryk habanero

Wykonanie:

Mięso myjemy, osuszamy papierowymi ręczniczkami, kroimy w większą kostkę. Pokrojone mięso dusimy na patelni, dodajemy pokrojone w pół plastry cebule oraz pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Dusimy pod przykryciem. W między czasie gotujemy bulion warzywny z włoszczyzny, pasty rosołowej, liścia laurowego i ziela angielskiego. Doprawiamy bulion do smaku przyprawami. Duszące się z cebulą i papryką mięso doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zawartość patelni przekładamy do gotującego się bulionu. Fasole płuczemy na sicie. Gulasz doprawiamy do smaku, dodajemy paprykę mieloną, koncentrat pomidorowy i opłukane fasole. Całość doprowadzamy do zagotowania. Gotowy gulasz podajemy z pieczywem.








Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz