Kiszka ziemniaczana, bulbianaja, jest tradycyjną potrawą kuchni białoruskiej. Popularna jest na wschodzie Polski, potrawa pochodząca z kresów wschodnich.
Składniki:
ziemniaki typ kulinarny BC 1 kg
jelito wołowe 50 - 55 mm średnicy 1 metr
boczek wędzony lub surowy 20 dag
jajko kurze 1 szt.
cebula 1 szt.
majeranek 1 łyżka
sól 1 mała łyżeczka
pieprz czarny pół łyżeczki
pieprz ziołowy pół łyżeczki
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy, połowę ziemniaków trzemy na większe wiórka a drugą połowę na drobne wiórki. Jelita wołowe płuczemy z soli i moczymy minimum 90 minut. Pokrojony boczek i cebule smażymy i usmażone studzimy, ostudzone dodajemy do masy ziemniaczanej, wbijamy 1 jajko oraz dodajemy wszystkie przyprawy, dobrze wszystko mieszamy (próbujemy smak). Za pomocą lejka o dużej średnicy napełniamy jelito na luźno. Napełnione jelito dzielimy na 4 równe, luźne kiełbasy. Kiszki przy obróbce cieplnej będą pęcznieć, trzeba delikatnie po nakłuwać igłą. Uformowane kiszki parzymy 30 minut w 85 stopniach Celsjusza. Sparzone kiszki studzimy 10 minut w zimnej wodzie. Ostudzone kiszki możemy zamrozić lub piec w piekarniku. Pieczemy na rumiany kolor. Upieczone podajemy z kwaśną śmietaną,lub zsiadłym mlekiem, albo kefirem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz