sobota, 22 września 2018
Siekane kotlety drobiowe z pieczarkami.
Kotlety drobiowe z pieczarkami, siekane, podane jako przekąska ciepła z chlebem.
Składniki:
filet z kurczaka 1,6 kg
cebula 1 szt.
pieczarki 7 szt.
żółty ser 20 dag
lubczyk świeży lub mrożony (jak kto lubi)
jajka kurze 2 szt.
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
pieprz czarny do smaku
mąka pszenna 3-4 łyżki
olej do smażenia
Wykonanie:
Filety myjemy, osuszamy papierowymi ręczniczkami, kroimy z cebulą w kostkę. Pieczarki wymyte ścieramy razem z żółtym serem na wiórki przez duże oczka. Lubczyk drobno kroimy. Wszystkie składniki umieszczamy w większej misce, dodajemy jajka i przyprawy z mąką. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Całość przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny, żeby przeszło przyprawami. Po tym czasie smażymy na gorącym oleju nałożone dużą łyżką kotlety, z obu stron na rumiany kolor. Usmażone kotlety możemy podać jako ciepłą przekąskę lub z ziemniakami i surówką jako danie główne. Smaczne są również zimne.
Wbite 2 jajka kurze z dwoma żółtkami każde.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz