środa, 3 października 2018

Biała kaszanka na mięsie kaczki.



Bardzo zdrowa, smaczna, biała kaszanka, zrobiona na białej kaszy gryczanej i jęczmiennej pęczak z dodatkiem ostrego sosu z papryczek habanero, przypraw i mięsa z kaczki.



Surowiec:

porcja rosołowa z kaczki (kaczka bez nóg i fileta)
kasza gryczana biała 2 szklanki
kasza jęczmienna pęczak 2 szklanki
woda 8 szklanek (2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy )
2 czubate łyżki kostki rosołowej (swojego wyrobu)
ostry sos z papryczek 200 ml
jelita wieprzowe 28-32 4 m

Przyprawy:

liść laurowy mielony pół małej łyżeczki
ziele angielskie mielone pół małej łyżeczki
majeranek  2 łyżki
sól 1 płaska łyżka
pieprz ziołowy 1 mała łyżeczka
pieprz czarny 1 mała łyżeczka
papryka mielona słodka 2 małe łyżeczki
czosnek granulowany 1 mała łyżeczka

Wykonanie:

Musimy ściśle trzymać się reguły: 2 szklanki wywaru na 1 szklankę kaszy. Zawsze kasza sparzy się super.

Wymyte mięsa gotujemy w 8 szklankach osolonej wody do miękkości mięs. Mięsa studzimy, oddzielamy od kości i rozdrabniamy nożem. Wywar (rosół) z gotowania mięs przecedzamy przez sitko, dodajemy kostkę rosołową (swojego wyrobu), ostry sos z papryczek, rozdrobnione mięsa oraz wszystkie przyprawy. Wywar z przyprawami i mięsem doprowadzamy do zagotowania się. Do gotującego się wywaru dodajemy opłukane kasze i cały czas mieszając gotujemy do momentu gęstnienia wywaru i pęcznienia kasz na 70%. Gdy kasze będą na 70% sparzone, kończymy gotowanie i przykrywamy garnek z kaszami pokrywką na 30 minut. Kasza pod przykryciem dojdzie do potrzebnego nam stanu. Studzimy, mieszamy kasze, i po ostudzeniu nadziewamy w jelita, wcześniej opłukane z soli i wymoczone w kilku wodach. Kaszankę parzymy w temperaturze 70-75 stopni Celsjusza - 30 minut. Po parzeniu, studzimy w zimnej wodzie i wieszamy na kiju w celu osuszenia. I potem wkładamy do lodówki.













Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz