wtorek, 16 października 2018

Chrupiące racuchy z jabłkami.



Chrupiące racuchy z jabłkami posypane cukrem pudrem. Możemy podać je do szklanki kakao lub mleka.

Składniki:

mleko 200 ml
mąka 2 szklanki
jajko 1 szt.
sól szczypta
cukier 1 łyżeczka
cukier waniliowy
soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
cukier puder do posypania
jabłka 2 szt. (najlepsze to szara reneta)

Wykonanie: 

Wszystkie składniki oprócz cukru pudru miksujemy na jednolite ciasto. Do ciasta dodajemy starte na dużych oczkach jabłka, mieszamy z ciastem. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 30 minut żeby sobie odpoczęło. Po tym czasie smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym racuchy na rumiany kolor. Usmażone racuchy osączamy z tłuszczu na ściereczkach papierowych. Podajemy posypane cukrem pudrem.











Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz