Smażone ćwiartki kurczaka podane z podsmażonymi szarymi kluskami i surówką z kiszonej kapusty.
Składniki:
ćwiartki z kurczaka 2 szt.
przyprawa do kurczaka
szare kluski
kapusta kiszona
cebula
oliwa z pestek winogron
pieprz ziołowy
Wykonanie:
Wymyte, osuszone ćwiartki kurczaka nacieramy przyprawą do drobiu i wstawiamy do lodówki na godzinę. W między czasie szare kluski rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Robimy surówkę z kiszonej kapusty. Lekko odciśniętą kapustę rozdrabniamy nożem, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, pieprz ziołowy i oliwę. Dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem smażymy ćwiartki z kurczaka na rumiany kolor, smażymy do miękkości mięsa,około 60 minut. Usmażone ćwiartki wykładamy na talerze a na patelnię wkładamy szare kluski i smażymy, kilkakrotnie przewracamy. Usmażone kluski wykładamy obok usmażonych ćwiartek, podajemy z wcześniej przygotowaną surówką.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz