Jednogarnkowe, rozgrzewające danie.
Składniki:
łopatka wieprzowa 1 kg
cebula połowa
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie 6 ziaren
suszona włoszczyzna 2 łyżki
Pieprz ziołowy
papryka mielona słodka 1 łyżka
Sól
pasta rosołowa, domowa 1 łyżka (kupnej 1 kostka)
sos sojowy ciemny 3 łyżki
makaron rurki 30 dag
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Mięso płuczemy w zimnej wodzie, osączamy z wody, osuszamy ręczniczkami papierowymi, kroimy w kostkę. Pokrojone mięso przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Wkładamy do garnka z 3-4 łyżkami oleju i smażymy. Dodajemy suszoną włoszczyznę, liść laurowy i ziele angielskie. Podczas smażenia dodajemy pokrojoną cebulę. Po 10 minutach smażenia podlewamy szklanką przegotowanej wody i dalej dusimy pod przykryciem. Pod czas dalszego duszenia dodajemy pozostałe przyprawy, sos sojowy i dolewamy 1 litr wody. Dusimy 30 minut. Po tym czasie dodajemy makaron, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy i dusimy kolejne 10 minut. Gulasz podajemy gorący.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz