piątek, 2 listopada 2018

Bułki pszenno-żytnie.



Bułki pszenno-żytnie upieczone z mąki chlebowej Typ-750 i mąki żytniej Typ-720. Podany przepis jest na 6 dużych bułek o wadze 212 g każda.


Składniki:

mąka pszenna chlebowa Typ-750 700 g + około 50-100 g na podsypanie
mąka żytnia Typ-720 200 g
sól 1 łyżka
olej 9 łyżek
cukier 1 łyżka
drożdże świeże 50 g
woda 400 ml

Wykonanie:

Z drożdży, cukru, łyżki mąki i 100 ml ciepłej wody sporządzamy rozczyn, wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut aż drożdże urosną. Do większej miski przesiewamy mąki, dodajemy sól i olej, mieszamy. Dodajemy wyrośnięte drożdże, oraz pozostałą ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto żeby było gładkie elastyczne i odchodziło od rąk. Podczas wyrabiania ciasta w razie potrzeby podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy składając je pod spód, dwa trzy razy. Dzielimy ciasto na 6 równych kawałków z których uformujemy 6 dużych bułek. Uformowane bułki nacinamy żyletką po środku bułki. Tak przygotowane bułki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 60 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 30-35 minut do ładnego zarumienienia się bułek. Upieczone bułki studzimy na kratce.














Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz