Pieczone bioderka i skrzydełka kurczaka z pieczarkami i cebulą.
Składniki:
bioderka z kurczaka 6 szt.
skrzydełka z kurczaka 3 szt.
pieczarki 40 dag jak najmniejsze
cebula 3 szt.
sól
pieprz ziołowy
przyprawa do kurczaka
olej rzepakowy
Wykonanie:
Wymyte, oczyszczone bioderka i skrzydełka z kurczaka wkładamy do miski, posypujemy suchymi przyprawami, polewamy olejem i wcieramy je dobrze w części kurczaka. Dodajemy pokrojone w pół plastry cebule i wymyte pieczarki, wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie natłuszczamy brytfankę olejem i układamy po bokach brytfanki bioderka a skrzydełka układamy po środku. Obkładamy pieczarkami i cebulą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni grzałki góra/dół 60 minut. Upieczone bioderka możemy podać jako gorąca zakąska z pieczywem lub podać z ugotowanymi ziemniakami i warzywną sałatką.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz