wtorek, 11 grudnia 2018
Chrupiące ziemniaczane placki.
Chrupiące placki ziemniaczane do których wielu ma słabość, zawsze smakują.
Składniki:
ziemniaki 3 duże szt.
jajko kurze 1 szt.
mąka ziemniaczana 1-2 łyżki w zależności od gatunku ziemniaków
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
Wykonanie:
Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę, odciskamy trochę z nich wody. Do lekko odciśniętej pulpy ziemniaczanej dodajemy w razie potrzeby mąkę ziemniaczaną, jajko sól i pieprz. Mieszamy wszystkie składniki. Nagrzewamy patelnię z olejem i na gorącym oleju smażymy placki na złoty kolor z obu stron. Usmażone placki osączamy z oleju na ręczniczkach papierowych. Podajemy na gorąco z kwaśną, gęstą śmietaną lub jogurtem.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz