Tradycyjny polski bigos, ugotowany na domowego kiszenia kapuście z kiełbasą, wędzonym boczkiem i świeżym mięsie, z dodatkiem pieczarek, śliwek i krojonych pomidorów.
Składniki:
kapusta świeża 1 kg
kapusta kiszona 2 kg
kiełbasa śląska 55 dag
boczek wędzony 35 dag
mięso z szynki wieprzowej 50 dag
domowa pasta rosołowa 1 łyżka
śliwki mrożone 2-3 szt. pokrojone w kostkę
pieczarki 20 szt. małe
pomidory krojone z puszki
Przyprawy do smaku:
sól do smaku
pieprz ziołowy 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżka
papryka mielona słodka 1 łyżka
liście laurowe 5 listków
ziele angielskie 6 ziaren
Wykonanie:
Gotujemy świeżą kapustę wraz z pokrojonym, mięsem z szynki, pokrojonym w kostkę boczkiem wędzonym, pokrojonymi pieczarkami i domową pastą rosołową. Przyprawiamy przyprawami do smaku. Gotujemy często mieszając, po około 1 godziny gotowania dodajemy kiszoną kapustę, pokrojone śliwki, gotujemy 2 godziny i kończymy pierwszy etap gotowania. Na drugi dzień gotujemy 2-3 godziny i dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, pomidory krojone z puszki i mieloną paprykę. Po kilku godzinnym gotowaniu próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy i kończymy drugi etap gotowania. W następnym dniu zaczynamy trzeci etap gotowania, gotujemy kolejne 3 godziny. Po ugotowaniu gorący bigos wkładamy do wyparzonych słoików, słoiki szczelnie zamykamy. Z podanego przepisu wyszło 4 litry bigosu który możemy za pasteryzować w słoikach.
Uwaga!!!
Dobry bigos gotuje się 7 dni, ja gotowałam 3 dni, jest także smaczny. Polecam :)
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz