Na ogół masę makową robię sam, ale do tego ciasta kupiłam puszkę masy makowej bo chciałam sprawdzić takie wielkie krytyki co do użycia takiej masy. I co się okazało ? Ciasto wyszło bardzo smaczne, wilgotne. Fakt że własnej roboty masa makowa jest smaczniejsza, zawiera więcej bakalii, orzechy itd.
Idealne ciasto na świąteczny stół, ciasto jest na kruchym spodzie.
(Forma o wymiarach 30/25/6 cm)
Kruche ciasto na spód:
Ciasto:
mąka pszenna Typ 450 - 2 szklanki
margaryna Kasia 3/4 kostki
cukier 2 łyżki
żółtka 3 szt.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy
Masa makowa:
1 puszka masy makowej z bakaliami (850 g)
jajka kurze 2 szt.
mąka ziemniaczana 3 łyżki
kilka kropel aromatu migdałowego
Masa serowa:
biały ser trzykrotnie mielonego 1 kg
jajka kurze 4 szt.
cukier 6 łyżek
masło 10 dag
budyń waniliowy 1 szt.
kilka kropel aromatu migdałowego
Przygotowanie ciasta.
Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Ciastem wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formę.
Przygotować masę makową.
Masę makową zmiksować z pozostałymi składnikami i równomiernie przełożyć na wyłożony ciastem spód formy.
Przygotowanie masy serowej.
Białka oddzielamy do żółtek. Masło miksujemy z cukrem i nie przerywając miksowania, dodajemy stopniowo po 1 żółtku. Następnie całość stopniowo połączyć z twarogiem, wymieszać z budyniem oraz aromatami i na końcu delikatnie wmieszać białka uprzednio ubite na sztywną pianę. Otrzymaną masę wyłożyć na warstwę makową. Ciasto wstawić do piekarnika i piec przez około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Sernik z makiem ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzony wyjmujemy z formy i kroimy na 12, równych porcji.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz