niedziela, 9 grudnia 2018

Szynka wieprzowa, parzona.



Smaczna wędlinka na świąteczny stół. 


Surowiec:

szynka wieprzowa 1,3 kg

Skład solanki 1 litr:

woda 1 litr
liść laurowy połamane 5-6 liści
ziele angielskie 10-12 ziaren
czosnek z łuskami 5-6 zębów
sól peklowa 80 gram
cukier 10 gram

Wykonanie solanki, peklowanie:

W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier. Z szynki wybieramy ładne kawałki mięśnia do uwędzenia. Solanką zalewamy mięsa umieszczone w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką. Peklujemy w lodówce przez 4 dni. Codziennie przekładamy mięso.

Osuszanie:

Po zakończeniu peklowania osznurowujemy szynki i wieszamy do ocieknięcia i oschnięcia na noc na około 8 godzin.

Parzenie:

Przygotowaną szynkę wkładamy do rękawa piekarniczego, szczelnie go zawiązujemy i osznurowujemy. Szynkę parzymy w temperaturze 75 stopni Celsjusza do 68 stopni Celsjusza w środku mięsa.

Studzenie:

Szynki studzimy kilka godzin powieszone na kiju w temperaturze pokojowej, później umieszczamy w lodówce.




Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz