środa, 6 lutego 2019
Domowy pasztet wieprzowy.
Pasztet domowy według babcinego przepisu.
Składniki:
wątroba wieprzowa 57 dag
łopatka wieprzowa 65 dag
podgardle wieprzowe bez skóry 89 dag
marchew 1 szt.
cebula 1 szt.
czosnek 4 ząbki
jajka 3 szt. (z białek ubić pianę)
bułka tarta 3 łyżki
Przyprawy:
pieprz ziołowy 1 łyżeczka
pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki
gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
majeranek 2 łyżki
liść laurowy zmielone 1/3 łyżeczki
ziele angielskie zmielone 1/3 łyżeczki
sól do smaku
Wykonanie:
Łopatkę, podgardle, marchew i cebulę gotujemy w osolonej wodzie 60 minut. Wątrobę kroimy w większą kostkę, płuczemy kilkakrotnie w zimnej wodzie, odcedzamy i zalewamy wrzącym wywarem z gotowania mięs, przykrywamy i parzymy 20 minut. Ugotowane i ostudzone mięsa oraz marchew, cebulę i wątróbkę mielimy przez sitko 2,5 mm. Do zmielonych mięs dodajemy wszystkie suche przyprawy, bułkę tartą, żółtka oraz ubitą z białek pianę. Dobrze wszystko mieszamy, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Do wysmarowanej tłuszczem formy układamy równomiernie dobrze wymieszane mięso, bierzemy napełnioną formę i z 3-4 razy musimy dobrze stuknąć na czymś twardym, po to żeby pasztet ubił się jeszcze. Pieczemy 40-50 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu studzimy. Ostudzony pasztet w formie wkładamy do lodówki na kilka godzin żeby pasztet dobrze się związał. Po tym czasie wyjmujemy pasztet z formy i konsumujemy.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz