wtorek, 5 lutego 2019

Tuszonka wieprzowa z cebulą.



Tuszonka wieprzowa podana z marynowanymi, ostrymi papryczkami czereśniowymi i pieczywem lub ziemniakami.


Składniki:

chudy boczek wieprzowy 80 dag
szynka 4 większe kostki 6 x 6 cm
cebula 4 szt.
sól
pieprz ziołowy
smalec 2 łyżki
konserwowe papryczki czereśniowe
natka pietruszki
koperek
pieczywo lub ziemniaki

Wykonanie:

Boczek roimy na 13 większych kawałków. Kawałki boczku i szynki nacieramy w soli i pieprzu ziołowym. Rozgrzewamy smalec na patelni, układamy kawałki mięsa i smażymy na dużym ogniu do zarumienienia się z obu stron. W między czasie obieramy cebule i kroimy w pół plastry, solimy, pieprzymy, mieszamy. Gdy kawałki mięsa będą zarumienione z obu stron, dodajemy cebule i dusimy pod przykryciem do ładnego zeszklenia się cebuli. Jeżeli cebula będzie ładnie zeszklona mieszamy ją z kawałkami mięsa i ponownie dusimy wszystko pod przykryciem do miękkości mięsa. Tuszonkę podajemy na gorąco, posypaną drobno pokrojoną natką pietruszki i koperku, z papryczkami czereśniowymi i pieczywem lub ziemniakami.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz