środa, 13 marca 2019

Bandurjanki bieszczadzkie.



Bandurjanki są to placki ziemniaczane z twarogiem, podane przełożone sałatką. Placki pochodzą z kuchni Podkarpacia.

Składniki:

Placki:

ziemniaki 60 dag
twaróg 25 dag
1 jajko
śmietana 12% 2 łyżki
czosnek 1 ząbek
papryka ostra mielona 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
pieprz ziołowy do smaku
bazylia 1 łyżeczka
olej do smażenia

Sałatka:

śmietana gęsta 12% 1 - 2 łyżki
ogórek
rzodkiewki 3 szt.
seler naciowy 1 łodyga
pomidorki koktajlowe 4 szt.

Wykonanie:

Sałatka:


W czasie kiedy ciasto na placki dojrzewa robimy sałatkę. Do miseczki umieszczamy  pokrojone w kostki ogórek, rzodkiewki, seler naciowy i pokrojone w połówki pomidorki, dodajemy śmietanę 12%. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku, wszystko mieszamy.

Placki:

Ziemniaki ścieramy przez duże oczka,dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, ostrą paprykę, czosnek, pieprz, sól, bazylię oraz twaróg. Wszystkie składniki mieszamy aż do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na około 20 minut żeby dojrzało. Smażymy na rozgrzanym oleju do momentu, gdy placki po obu stronach będą złociste i chrupiące. Usmażone placki podajemy przełożone zrobioną sałatką.











Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz