środa, 13 marca 2019

Paluchy pszenne.



Bardzo smaczne i delikatne paluchy pszenne, idealne do zapiekanek z serem i kanapek.


Składniki na 10 paluchów (każdy po 11 dag):

mąka pszenna Typ-500 70 dag
świeże drożdże 30 g
mleko ciepłe 300 ml
jajka 1 szt.+ 1 żółtko
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
olej 100 ml

Wykonanie:

Przesiewamy mąkę do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy sól, jajko, żółtko, olej, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka, cukrem i 1 łyżką mąki drożdże oraz pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie przez chwilę wyrabiamy. Z ciasta formujemy równe paluchy w kształcie walca, takie po 11 dag każdy, i układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Po 60 minutach wyrastania, każdy paluch nacinamy wzdłuż, smarujemy olejem. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół). Wkładamy blachę z paluchami na środkową półkę,  wstawiamy na dno piekarnika miseczkę z zimną wodą i pieczemy 20-30 minut, do momentu ładnego zarumienienia się paluchów. Upieczone bułki studzimy na kratce.
















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz