sobota, 16 marca 2019

Rzymska sałata z rukolą, rzodkiewką i serem feta.



Bardzo zdrowa, grecka sałatka zrobiona z dwóch rodzajów sałaty, sera greckiego feta, rukoli, rzodkiewek, prażonych pestek z dyni i koktajlowych pomidorków.

Składniki:

sałata rzymska 1 szt.
sałata lodowa połowa
ser feta grecki 300 g
rukola 60 g
rzodkiewki 8 szt.
pomidorki koktajlowe 22 szt.

Sos:

pestki z dyni 60 g
oliwa z oliwek
sok z cytryny 1 łyżka
sól

Wykonanie sosu:

Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy.

Wykonanie sałatki:

Sałaty rwiemy w kawałki, rukolę rwiemy na połówki, rzodkiewki kroimy w kostkę, pomidorki kroimy w ćwiartki. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy, posypujemy prażonymi pestkami z dyni, polewamy sosem i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie możemy konsumować.




Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz