niedziela, 10 marca 2019

Napoleonki, kremówki z kremem budyniowym.



Napoleonki, inaczej kremówki z kremem budyniowym bez pieczenia. Ciastka są wykonane z krakersów i masy budyniowej. Są bardzo proste w wykonaniu.


Składniki:

mąka pszenna Typ 450 1 szklanka (250 ml)
budyń waniliowy 1 opakowanie
żółtka jaj kurzych 4 szt.
mleko 1 litr
cukier trzcinowy 1 szklanka 
cukier waniliowy 32 g
masło 82% 200 g
krakersy 170 g
cukier puder do posypania

Przygotowanie kremu:

W 500 ml mleka mieszamy szklankę mąki, budyń i 4 żółtka. Mieszamy dokładnie żeby nie było żadnych grudek. Pozostałe 500 ml mleka zagotowujemy z cukrami i masłem. Gdy masło rozpuści się z cukrem i zacznie się gotować powolutku wlewamy wymieszaną mąkę z budyniem i żółtkami, cały czas mieszamy. Mieszamy do momentu zgęstnienia kremu, musimy uważać żeby masa budyniowa nie przypaliła się.

Wykonanie kremówek:

Blaszkę o wymiarach 24x28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno wyłożonej papierem formy przykrywamy warstwą z krakersów, pamiętając ułożenie ciastek, bo będziemy musieli w ten sam sposób ułożyć wierzchnią warstwę krakersów. Ciepłą masę wykładamy do przygotowanej formy. Równomiernie rozkładamy. Przykrywamy wierzch krakersami w ten sam sposób jak pierwszą warstwę. Studzimy, ostudzoną formę wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie kroimy w kawałki, oprószamy cukrem pudrem.











Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz