poniedziałek, 11 marca 2019

Wielowarzywna sałatka.



Wielowarzywna sałatka wiosenna z ugotowanych warzyw z konserwowym groszkiem i kukurydzą, zaprawiona majonezem i musztardą.

Składniki:

średnie ziemniaki 6 szt.(sałatkowe)
marchew 2 szt.
seler 1 szt.
por część zielona
kurze jajka 6 szt.
kiszone ogórki korniszony 7-8 szt.
puszka groszku zielonego (200 g)
puszka kukurydzy (200 g)
oliwa z oliwek 4 łyżki
majonez swojski 3-4 łyżki
1 łyżka stołowa musztardy
pieprz ziołowy do smaku
sól do smaku
rukola do dekoracji
żurawina do dekoracji
ogórek do dekoracji
seler naciowy do dekoracji

Wykonanie:

Ziemniaki, seler i marchew wymyte, gotujemy do miękkości, studzimy, obieramy ze skórek i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane jajka, obrane ze skorupek również kroimy w kostkę. Ogórki kiszone i por także kroimy w drobną kostkę. Groszek zielony i kukurydzę wysypujemy na sitko w celu osączenia. Tak przygotowane składniki wsypujemy do większej miski, mieszamy, doprawiamy pieprzem ziołowym i solą. Dodajemy oliwę,musztardę i majonez. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Tak zrobioną sałatkę dekorujemy rukolą, żurawiną, ogórkiem i selerem naciowym, przykrywamy i wstawiamy na godzinę do lodówki żeby przeszła smakami. Po czasie chłodzenia możemy konsumować.



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz