piątek, 22 marca 2019

Żurek z kiełbasą.



Żurek ugotowany na wędzonym boczku z białą kiełbasą.

Składniki:

boczek wędzony 30 dag
biała kiełbasa 2 szt.
jajka kurze 2 szt.
żurek 300 ml
chrzan tarty 1 łyżeczka
pietruszka 1 szt.
marchew 1 szt.
seler 1/4 małego
ziemniaki 2 szt.
majeranek
sól
pieprz


Wykonanie:

Pietruszkę, marchew, seler i ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. W 1,5 litra wody gotujemy wędzony boczek do jego miękkości. Ugotowany boczek wyjmujemy, a do garnka wkładamy pokrojone w kostkę warzywa, ziele angielskie i liście laurowe. Boczek kroimy w kostkę i dodajemy do gotujących się warzyw. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy majeranek. W między czasie parzymy białą kiełbasę i gotujemy jajka na twardo. Gdy warzywa będą miękkie, wlewamy wymieszany żur do garnka. Gotujemy jeszcze kilka minut. Gotowy żurek podajemy z jajkiem i pokrojoną w plastry białą kiełbasą.



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz