sobota, 6 kwietnia 2019

Chleb orkiszowy na zakwasie żytnim.



Zdrowy chleb upieczony z mąki żytniej i orkiszowej na zakwasie żytnim.


Składniki:

Zaczyn:

100 g mąki żytniej razowej typ 2000
120 ml wody
3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego

Ciasto:

cały zaczyn
400 g mąki orkiszowej
100 g mąki żytniej razowej typ 2000
2 łyżki płatków żytnich
350 ml wody
1 łyżka miodu
1 łyżka soli
3 łyżki pestek słonecznika


Opcjonalnie:

garść pestek słonecznika i dyni, płatków owsianych
margaryna Kasia do posmarowania formy
otręby żytnie do wysypania formy

Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: 

Zaczyn żytni.

Składniki:

100 gram mąki żytniej razowej typ 2000
pół szklanki przegotowanej letniej wody
3 łyżki zakwasu żytniego

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w małej miseczce lub innym naczyniu, dobrze wszystko mieszamy, przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilkanaście godzin. Najlepiej zaczyn zrobić po południu, przed dniem wypieku.

W dniu pieczenia:

Wymieszać mąki z solą, wlać wodę z miodem oraz zaczyn. Hakami miksera wyrobić jednolite ciasto, wsypać pestki i płatki i jeszcze raz wyrobić mikserem. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami foremki (keksówka 30 cm lub 2 małe 25 cm), namoczoną łyżką lub dłonią wyrównać wierzch, posypać pestkami słonecznika i dyni. Przykryć i odstawić do wyrastania na ok 4-5 godzin w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzać piekarnik do 250 st.C (góra +dół), chleb w formie spryskać wodą i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 15 minut w temperaturze 250 stopni,  po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 st.C i piec kolejne 30 minut. Upieczony chleb wyjąć z formy, górną powierzchnię chleba spryskać wodą, ułożyć na kratce do ostudzenia.
















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz