Bardzo zdrowy chleb razowy z dodatkiem wielu ziaren takich jak pestki z dyni, słonecznika, siemienia lnianego i płatków owsianych.
Składniki:
Zaczyn:
100 g mąki żytniej razowej typ 2000
120 ml wody
3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
Ciasto:
cały zaczyn
100 g mąki żytniej razowej typ 2000
400 g mąki żytniej typ 720
płatki żytnich 2 łyżki
siemię lniane 2 łyżki
pestki dyni 1 łyżka
pestki słonecznika 1 łyżka
400 ml wody
miód 1 łyżka
1 łyżeczka soli
Margaryna Kasia do posmarowania formy
otręby do wysypania formy
Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn:
Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 5 godzin.
W dniu pieczenia:
Przesiewamy i mieszamy mąki z solą, dodajemy zaczyn, siemię lniane, pestki, płatki żytnie i wlewamy wodę z miodem. Hakami miksera wyrabiamy jednolite ciasto. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej otrębami foremki (keksówka 30 cm ), namoczoną łyżką lub dłonią równamy wierzch, posypujemy wierzch pestkami dyni i słonecznika. Przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na ok 4-5 godzin w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzać piekarnik do 240 st.C (góra +dół), i wstawić formę z ciastem do rozgrzanego piekarnika. Piec 10 minut w temperaturze 240 stopni, po 10 minutach stopniowo zmniejszać temperaturę do 180 st.C i piec kolejne 40 minut, całkowity czas pieczenia wynosi 50 minut. Upieczony chleb wyjąć z formy, górną powierzchnię chleba zraszamy wodą, wykładamy na kratkę do ostudzenia.
Smacznego!!!
Jak rozplanować godzinowo pieczenie chleba.Rozumiem że zaczyn robimy dzień przed pieczeniem czyli na noc?
OdpowiedzUsuńJeśli mam zakwas z lodówki to muszę go kilka dni karmić?jak rozpocząć takie pieczenie chlebów jak u Pani. Są piękne, cudnie wyrośnięte, nie popękane?
Ja mam mało doświadczenia, zakwas mam, ale chleby strasznie długo mi wyrastają, choć dbam o ciepełko dla nich, a i tak w trakcie pieczenia pękają z boku, są zbite, kwaskowe - dlaczego.Może pomoże mi Pani zgłębić ten temat, będę bardzo wdzięczna, pozdrawiam Lidia