Kotlet mielony podany z ziemniakami, mizerią z ogórka.
Składniki:
mięso mielone wieprzowe z łopatki 1 kg.
bułka tarta 1 szklanka
jajka kurze 2 sztuki
cebula połowa średniej, starta
sól
pieprz
pieprz ziołowy
majeranek
czosnek 2 ząbki
ziemniaki duże 4 sztuki
ogórek świeży
śmietana 12%
szczypior
Wykonanie:
Do mięsa mielonego dodajemy bułkę tartą, pieprz, sól, majeranek, rozgnieciony czosnek, 1 łyżkę startej cebuli i jajka. Wyrabiamy farsz na kotlety. Z wyrobionego farszu formujemy kotlety i smażymy na gorącym oleju z każdej strony na rumiany kolor i miękkości mięsa w środku. W między czasie gotujemy ziemniaki i przygotowujemy mizerię z ogórka. Usmażone kotlety podajemy z ziemniakami i mizerią, możemy posypać szczypiorem.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz