Smażone kotlety mielone podane z młodymi ziemniakami i chrupiącą surówką z kapusty.
Składniki:
mięso mielone wieprzowe z łopatki 80 dag.
bułka tarta 1/2 szklanki
jajka kurze 2 sztuki
cebula połowa średniej, starta
sól do smaku
pieprz do smaku
majeranek łyżka stołowa
czosnek 3 ząbki
młode ziemniaki duże 6 sztuk
surówka z pekińskiej kapusty
Surówka:
kapusta pekińska
marchew
cebula 1 szt. mała
sól
pieprz ziołowy
majonez 2-3 łyżki
Wykonanie surówki:
Kapustę kroimy w drobne paski, obraną marchew ścieramy na dużych oczkach, cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki doprawiamy pieprzem ziołowym i solą, dodajemy majonez i mieszamy. Tak przygotowaną surówkę wstawiamy przykrytą do lodówki.
Wykonanie dania:
Dodajemy do mięsa mielonego bułkę tartą, pieprz, sól, majeranek, czosnek, 1 łyżkę startej cebuli i jajka. Wyrabiamy farsz na kotlety. Z wyrobionego farszu formujemy kotlety i smażymy na gorącym tłuszczu z każdej strony na rumiany kolor. W między czasie gotujemy ziemniaki i przygotowujemy surówkę. Usmażone kotlety podajemy z ugotowanymi ziemniakami i surówką z kapusty.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz