niedziela, 21 lipca 2019

Sernik na zimno z musem śliwkowym.



Smaczny, prosty w przygotowaniu sernik na zimno w skład którego wchodzą owoce takie jak śliwki, borówki amerykańskie, czerwone porzeczki i winogrona.


Składniki:

Spód:

okrągłe biszkopty

Boki sernika:

słomki ptysiowe

Masa serowa:

serek zwykły 400 g
galaretki cytrynowe 2 szt.
szklanka wrzącej wody 200 ml
borówki amerykańskie 200 g

Mus śliwkowy:

śliwki 0,5 kg
galaretki przezroczyste 2 szt.
300 ml wrzącej wody

Górna dekoracja:

winogrona 6 szt.
galaretka przezroczysta
mus śliwkowy
czerwone porzeczki

Wykonanie:

Sernik robię w misce o średnicy 20 cm, wysokości 12 cm. Górą sernika będzie spód w misce. W osobnej misce rozpuszczamy 2 galaretki cytrynowe w 400 ml wrzącej wody, studzimy i wlewamy do serka. Dobrze mieszamy składniki, ja na koniec pomieszałam blenderem. Do wymieszanego serka z galaretkami dodajemy wymyte, osuszone borówki amerykańskie, mieszamy i studzimy. Ostudzoną masę serową wstawiamy do lodówki. Podczas gdy się chłodzi masa serowa przystępujemy do zrobienia musu ze śliwek. Śliwki pozbawione pestek wkładamy do garnczka i gotujemy 20 minut, możemy dodać ze 100 ml wody. Podczas gotowania śliwek, łyżką je rozdrabniamy. Gotujemy śliwki do momentu aż całkowicie się rozpadną. Po czasie gotowania przecieramy na sicie. Mus z powrotem przelewamy do garnczka, zagotowujemy, dodajemy rozpuszczone w 200 ml wrzącej wody galaretki, mieszamy już dalej nie gotując. Gotowy mus studzimy. Ostudzony mus wylewamy na zastygniętą masę serową z borówkami. Na wylany mus układamy herbatniki. Całość wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie brzeg miski odcinamy nożem na głębokości 3 cm po całym jej obwodzie. Do zlewu wlewamy gorącej wody, tak żeby miska włożona była 3 cm nad lustrem wody. Czekamy 3-4 minuty i wyjmujemy miskę z naszym sernikiem. Miskę przykrywamy talerzem i odwracamy ją do góry dnem. Sernik ładnie nam wyjdzie, jeżeli będzie stawiał opór, lekko pomóżmy mu nożem. Wyjęty sernik dekorujemy według swoich upodobań, ja zrobiłam górną dekorację z krystalicznej galaretki, musu śliwkowego, winogrona i czerwonej porzeczki, boki obłożyłam słomkami ptysiowymi.



















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz