Ugotowany sos z wieprzowej szynki podany z ziemniakami i sałatką z kapusty i papryk.
Składniki:
szynka wieprzowa 1 kg
suszona włoszczyzna 2 łyżki
domowa pasta rosołowa
natka pietruszki
koper
lubczyk
czosnek
papryka czerwona słodka, mielona
pieprz ziołowy
pieprz czarny
sól
woda 1,5 litra
mąka pszenna do zagęszczenia 2 łyżki
śmietana 30% 3 łyżki
ziemniaki 8 szt.
sałatka z kapusty i papryk 1 słoik
Wykonanie:
Wymyte mięso kroimy w kostkę i smażymy na patelni z 2 łyżkami oleju. W między czasie gotujemy w garnku bulion warzywny z suszonej włoszczyzny, pasty rosołowej i drobno pokrojonej zieleniny (lubczyk, natka pietruszki, koper). Usmażone mięso przekładamy do gotującego się bulionu, doprawiamy solą, papryką, pieprzami i czosnkiem do smaku. Doprawiony sos gotujemy do miękkości mięsa, zagęszczamy mąką i zabielamy śmietaną. W między czasie gotujemy ziemniaki. Gotowy sos podajemy z ziemniakami i sałatką z kapusty i papryk.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz