Tradycyjne kotlety mielone z nadzieniem pieczarkowym podane z ziemniakami i marynowanymi ogórkami i papryczkami cherry.
Składniki:
Mięso wieprzowe z łopatki mielone 1,1 kg
cebula 2 szt.
czosnek 2 ząbki
pieczarki 80 dag
jajka 2 szt.
pół szklanki bułki tartej
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
pieprz ziołowy do smaku
tłuszcz do smażenia
ziemniaki 8 szt.
marynowane ogórki
papryczki cherry
Wykonanie:
Farsz:
Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na gorącym tłuszczu do miękkości. Podczas smażenia doprawiamy pieprzami i solą do smaku. Usmażone pieczarki z cebulą studzimy. Do ostudzonych dodajemy starty żółty ser, wszystkie składniki mieszamy.
Faszerowane mielone kotlety:
Wymyte i osuszone mięso mielimy wraz z cebulą i czosnkiem, zmielone doprawiamy solą i pieprzami do smaku. Z tak przygotowanego mięsa formujemy w miarę równe kotlety rozkładając mięso na dłoni, rozpłaszczamy je, nakładamy farsz i zlepiamy obtaczając w dłoniach. Uformowane kotlety smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor. W między czasie gotujemy ziemniaki. Kotlety podajemy z ziemniakami, marynowanymi ogórkami i papryczkami cherry.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz