Tort o smaku kakaowo - waniliowym zrobionym na Walentynki.
Biszkopt:
Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm):
10 jajek
20 dag cukru
30 dag mąki
Wykonanie biszkoptu:
Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Do ubitej z cukrem piany stopniowo dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Do ubitej masy jajecznej dodajemy stopniowo przesianą mąkę i delikatnie mieszamy patką lub drewnianą łyżką. Wymieszaną masę wlewamy do wcześniej przygotowanej, wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Papier wykładamy tylko na dnie tortownicy. Masę jajeczną równamy w formie i pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i opuszczamy na blat stołu z wysokości około pół metra. Biszkopt na pewno nie opadnie. Biszkopt wyjmujemy z formy, studzimy i jeżeli jest całkowicie ostudzony, możemy go kroić na plastry o grubości 1,5-2 centymetry.
Krem:
Składniki:
serek mascarpone 500 g
śmietana kremówka 36 % 400 ml
cukier puder 2 łyżki
kakao 2-3 łyżki
Opcjonalnie:
powidła ze śliwek
herbata z cytryną do nasączenia tortu
kwiatki z cukru do dekoracji
Wykonanie kremu i tortu:
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy ser mascarpone i ponownie miksujemy. Zrobiony krem dzielimy na dwie części. Do drugiej połowy kremu dodajemy kakao i miksujemy. I mamy jasny krem oraz kakaowy. Biszkopt dzielimy na 3 równe plastry. Plaster spodni układamy na tortownicy, nasączamy go herbatą z cytryną, smarujemy powidłami i nakładamy warstwę jasnego kremu. Przykrywamy drugim plastrem biszkoptu, nasączamy i nakładamy warstwę ciemniejszego kremu, równo rozsmarowujemy i nakrywamy ostatnim plastrem biszkoptu. Delikatnie dociskamy. Pozostałym kremem okładamy cały tort, ozdabiamy według uznania. Zrobiony tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie możemy konsumować.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz