niedziela, 1 marca 2020

Sernik bez spodu.



Sernik jest o smaku waniliowym, puszysty, rozpływa się w ustach.


Składniki:

biały ser twaróg 1 kg
jajka kurze 6 szt.
cukier 6 łyżek (pół szklanki 200 ml)
cukier waniliowy 16 g
masło 20 dag
budyń waniliowy 80 g

Przygotowanie masy serowej.

Oddzielamy białka od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrami na puszystą masę. Pojedyńczo dodajemy żółtka jajek, cały czas miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo zmielony twaróg i budynie, cały czas miksujemy. Zmiksowaną masę odstawiamy, a z białek ubijamy sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy patką do połączenia się piany z masą serową. Dno tortownicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Do tak przygotowanej tortownicy wykładamy masę serową, równamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 90 minut w temperaturze 130 stopni Celsjusza, następnie zwiększamy temperaturę do 150 stoopni Celsjusza i pieczemy 15 minut. Po upieczeniu sernik studzimy w piekarniku kilka godzin. Ostudzony sernik w tortownicy możemy wstawić do lodówki na kilka godzin, lepiej będzie się kroić na porcję.



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz