czwartek, 9 kwietnia 2020

Galareta z kurczaka.


Bardzo smaczna galareta z kurczaka.

Składniki:

ćwiartki z kurczaka 1,5 kg - 4 szt.
włoszczyzna suszona 2 łyżki
pasta rosołowa 1 łyżka
liść laurowy 5 szt.
ziele angielskie 10 szt.
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
żelatyna 70 g
woda 3 litry

Wykonanie:

Ćwiartki z kurczaka czyścimy, płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy go garnka i zalewamy wodą, solimy. Zagotowujemy, zbieramy szumowiny. Po zebraniu szumowin dodajemy włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie i pastę rosołową, gotujemy 30 minut. Po tym czasie zakańczamy gotowanie, wyjmujemy ćwiartki, studzimy i oddzielamy mięso od kości. Mięso kroimy w większą kostkę, według naszych potrzeb. Rosół przecedzamy przez sitko. Przygotowujemy pojemniki do galarety. Na dno układamy kawałki mięsa. Przecedzony rosół zagotowujemy, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy aż się rozpuści żelatyna. Ostudzonym rosołem zalewamy przygotowane pojemniki z ułożonymi kawałkami mięsa, studzimy i ostudzone wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.











Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz