poniedziałek, 25 stycznia 2021

Kiełbasa kanapkowa z karczku - parzona

 


Bardzo smaczna kiełbasa. Kiełbasa jest tylko parzona, nie jest wędzona, każdy kto nie posiada wędzarni może ją sobie zrobić. 


Surowiec:

karczek wieprzowy 3,5 kg


Dodatkowo:

woda zimna 200 ml

osłonka białkowa karmelowa 100 mm - 2 x 0,5 m


Przyprawy:

peklosól - 18 g/kg

pieprz biały mielony - 3 g/kg

pieprz kolorowy 2g/kg (młotkowany)

pieprz ziołowy 1 g/kg

sól wędzona 10 g/kg

czosnek 6 g/kg


Peklowanie:

Mięso kroimy w kostkę 3x3 cm, dodajemy peklosól, dokładnie mieszamy kilka minut żeby peklosól się wchłonęła w mięso. Pojemnik z mięsem zamykamy i wstawiamy do lodówki na 48 godzin (temperatura peklowania 6-8 stopni Celsjusza).


Rozdrabnianie:

1,5 kg karczku - przepuszczamy przez szarpak

1 kg karczku - przepuszczamy przez sitko 8 mm

1 kg karczku - przepuszczamy przez sitko 3 mm (razem z czosnkiem)


Przygotowanie farszu:

Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą, czosnek mielimy z częścią mięsa przez drobne sito.

Z wcześniej rozdrobnionego mięsa wyrabiamy farsz, stopniowo dodając wszystkie przyprawy. Farsz wyrabiamy około 30 minut do osiągnięcia odpowiedniej kleistości, w razie potrzeby możemy dodać zimnej wody. Wyrobionym farszem napełniamy ściśle osłonki, końce ściśle zawiązujemy przędzą. Osadzamy przez 2 godziny. Parzymy w temperaturze 75 stopni Celsjusza, około 70 minut, aż osiągniemy wewnątrz batonu temp. 69 stopni Celsjusza. Po sparzeniu batony kiełbasy chłodzimy zimną wodą przez około 15 minut i umieszczamy w lodówce. 












Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz