Bardzo smaczna kiełbasa. Kiełbasa jest tylko parzona, nie jest wędzona, każdy kto nie posiada wędzarni może ją sobie zrobić.
Surowiec:
karczek wieprzowy 3,5 kg
Dodatkowo:
woda zimna 200 ml
osłonka białkowa karmelowa 100 mm - 2 x 0,5 m
Przyprawy:
peklosól - 18 g/kg
pieprz biały mielony - 3 g/kg
pieprz kolorowy 2g/kg (młotkowany)
pieprz ziołowy 1 g/kg
sól wędzona 10 g/kg
czosnek 6 g/kg
Peklowanie:
Mięso kroimy w kostkę 3x3 cm, dodajemy peklosól, dokładnie mieszamy kilka minut żeby peklosól się wchłonęła w mięso. Pojemnik z mięsem zamykamy i wstawiamy do lodówki na 48 godzin (temperatura peklowania 6-8 stopni Celsjusza).
Rozdrabnianie:
1,5 kg karczku - przepuszczamy przez szarpak
1 kg karczku - przepuszczamy przez sitko 8 mm
1 kg karczku - przepuszczamy przez sitko 3 mm (razem z czosnkiem)
Przygotowanie farszu:
Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą, czosnek mielimy z częścią mięsa przez drobne sito.
Z wcześniej rozdrobnionego mięsa wyrabiamy farsz, stopniowo dodając wszystkie przyprawy. Farsz wyrabiamy około 30 minut do osiągnięcia odpowiedniej kleistości, w razie potrzeby możemy dodać zimnej wody. Wyrobionym farszem napełniamy ściśle osłonki, końce ściśle zawiązujemy przędzą. Osadzamy przez 2 godziny. Parzymy w temperaturze 75 stopni Celsjusza, około 70 minut, aż osiągniemy wewnątrz batonu temp. 69 stopni Celsjusza. Po sparzeniu batony kiełbasy chłodzimy zimną wodą przez około 15 minut i umieszczamy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz