Krokiety zrobione z domowego kiszenia kapusty i pieczarek. Poniższy przepis jest na 16 krokietów, bardzo pysznych.
Składniki:
Farsz:
kiszona kapusta 1 kg (odciśnięta)
pieczarki 0,5 kg
cebula 2 szt.
pieprz ziołowy do smaku
sól pół łyżeczki
masło do smażenia 3 łyżki
Składnik na placki:
mąka pszenna 4,5 szklanki
mleko 3 szklanki
przegotowana ciepła woda 3 szklanki
olej 6 łyżek
sól 1 łyżeczka
kurze jajka 6 szt.
Przygotowanie placków:
Przygotowanie krokietów:
Lekko odciśniętą kapustę dusimy w garnczku 1 godzinę,do jej miękkości. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Pokrojone pieczarki smażymy na maśle. W między czasie kroimy w kostkę cebule i dodajemy do smażących się pieczarek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ugotowaną kapustę studzimy, ostudzoną dobrze odciskamy z soku i drobno kroimy. Pokrojoną kapustę dodajemy do smażących się pieczarek z cebulą. Smażymy kilkanaście minut, kilkakrotnie mieszając. Gotowy farsz studzimy, ostudzony nakładamy na rozłożony placek. Placek z farszem zawijamy w rulon. Gotowe krokiety podsmażamy z obu stron do ich zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz