wtorek, 26 stycznia 2021

Krokiety z pieczarkami i kapustą kiszoną.

 


Krokiety zrobione z domowego kiszenia kapusty i pieczarek. Poniższy przepis jest na 16 krokietów, bardzo pysznych.


Składniki:

Farsz:

kiszona kapusta 1 kg (odciśnięta)

pieczarki 0,5 kg

cebula 2 szt.

pieprz ziołowy do smaku

sól pół łyżeczki

masło do smażenia 3 łyżki


Składnik na placki:

mąka pszenna 4,5 szklanki

mleko 3 szklanki

przegotowana ciepła woda 3 szklanki

olej 6 łyżek

sól 1 łyżeczka

kurze jajka 6 szt.


Przygotowanie placków:




Do miski wlewamy mleko, wodę 6 łyżek oleju i wbijamy 6 jajek. Miksujemy, po wstępnym miksowaniu dajemy 4,5 szklanki mąki i ponownie miksujemy na papkę o konsystencji śmietany. Tak zmiksowane ciasto odstawiamy na 40 minut i po tym czasie smażymy placki.


Przygotowanie krokietów:

Lekko odciśniętą kapustę dusimy w garnczku 1 godzinę,do jej miękkości. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Pokrojone pieczarki smażymy na maśle. W między czasie kroimy w kostkę cebule i dodajemy do smażących się pieczarek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ugotowaną kapustę studzimy, ostudzoną dobrze odciskamy z soku i drobno kroimy. Pokrojoną kapustę dodajemy do smażących się pieczarek z cebulą. Smażymy kilkanaście minut, kilkakrotnie mieszając. Gotowy farsz studzimy, ostudzony nakładamy na rozłożony placek. Placek z farszem zawijamy w rulon. Gotowe krokiety podsmażamy z obu stron do ich zarumienienia.








Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz