niedziela, 14 marca 2021

Kotlet schabowy z ziemniakami i buraczkami.

 


Tradycyjny schabowy, tym razem z ziemniakami i smażonymi buraczkami ćwikłowymi. 


Składniki:

2 grubsze plastry schabu bez kości

1 jajko

bułka tarta

sól, pieprz do smaku

tłuszcz do smażenia

0.5 kg. ziemniaków

1 słoiczek startych ugotowanych buraczków

połowa małej cebuli

susz kopru


Smażone buraczki:

Na rozgrzanym tłuszczu smażymy starte ugotowane buraczki z drobno posiekaną cebulą, doprawione pieprzem do smaku. 


Wykonanie dania:

Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa, solimy, pieprzymy zanurzamy w roztrzepanym osolonym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Tak przygotowane plastry naszego schabu układamy na gorącą z tłuszczem patelnię i smażymy na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. W między czasie gotujemy ziemniaki. Gotowe kotlety podajemy z ugotowanymi ziemniakami i buraczkami.


Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz