Tradycyjny schabowy, tym razem z ziemniakami i smażonymi buraczkami ćwikłowymi.
Składniki:
2 grubsze plastry schabu bez kości
1 jajko
bułka tarta
sól, pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
0.5 kg. ziemniaków
1 słoiczek startych ugotowanych buraczków
połowa małej cebuli
susz kopru
Smażone buraczki:
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy starte ugotowane buraczki z drobno posiekaną cebulą, doprawione pieprzem do smaku.
Wykonanie dania:
Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa, solimy, pieprzymy zanurzamy w roztrzepanym osolonym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Tak przygotowane plastry naszego schabu układamy na gorącą z tłuszczem patelnię i smażymy na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. W między czasie gotujemy ziemniaki. Gotowe kotlety podajemy z ugotowanymi ziemniakami i buraczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz