Bardzo smaczny i prosty w zrobieniu deser, który osłodzi każde podniebienie.
Składniki:
ser z wiaderka 250 ml
galaretka krystaliczna 1 szt.
galaretki agrestowa 1 szt.
galaretka leśne owoce 1 szt.
powidła z pigwy i aronii 500 ml PRZEPIS:
herbatniki do wyłożenia góry formy
Dodatkowo potrzebujemy:
foremka 23 x 4 x 6 cm
folia spożywcza do wyłożenia formy
Wykonanie:
Rozpuszczamy galaretkę agrestową w 250 ml wrzącej wody. W międzyczasie wykładamy folią spożywczą formę. Ostudzoną galaretkę wylewamy do wyłożonej folią formy i wstawiamy do lodówki żeby galaretka stężała. Następnie rozpuszczamy galaretkę krystaliczną w 250 ml wrzącej wody. Do miseczki wkładamy 250 ml (1 szklankę) serka z wiaderka. Do serka wlewamy ostudzoną galaretkę i miksujemy na wolnych obrotach do dokładnego wymieszania sera z galaretką. Masę serową wlewamy na stężałą galaretkę agrestową. Formę wstawiamy ponownie do lodówki żeby stężała masa serowa. Podczas gdy forma jest w lodówce rozpuszczamy galaretkę leśne owoce w 250 ml wrzącej wodzie, powidła z pigwowca i aronii umieszczamy w miseczce i wlewamy do nich ostudzoną galaretkę o smaku leśnych owoców, dokładnie całość mieszamy łyżką. Masę z powideł wlewamy do formy i górę obkładamy warstwą z herbatników. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Po tym czasie możemy delektować się smacznym deserem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz