niedziela, 16 maja 2021

Szakszuka.

 


Taka zachcianka na śniadanie na ostro. Szakszuka to sadzone jajka gotowane w pikantnym sosie z ostrych papryczek i pomidorków oraz przyprawami. Danie pochodzi z Bliskiego wschodu i Afryki północnej.


Składniki:

cebula połowa

ostre papryczki 3 szt.

pomidor malinowy 1 szt. średniej wielkości

jajka kurze 2 szt.

czosnek 2 ząbki

kumin do smaku

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

tłuszcz do smażenia 3 łyżki oleju


Wykonanie:

Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojone w plasterki ostre papryczki i cebulę. Wymytego pomidora kroimy na ćwierć plastry i dodajemy do smażących się warzyw, smażymy do momentu kiedy pomidor puści sos, a cebula i papryczki będą miękkie. Całość doprawiamy solą, pieprzem i kuminem do smaku, dodajemy pokrojone ząbki czosnku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, wbijamy jajka i gotujemy w tym warzywnym sosie do ścięcia się białka. Białka możemy lekko pomieszać, żółtek nie ruszamy. Całość możemy, jak ktoś lubi posypać drobno pokrojoną bazylią lub innym pokrojonym świeżym zielem. Szakszukę jemy prosto z patelni lub podajemy ją na talerzu.







Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz